سه شنبه , ۲۶ شهریور ۱۳۹۸
آخرین خبرها

درآستانه فصل بهارمراقب بیماری تب مالت باشیم/بیماری تب مالت (بروسلوز)

image_print

تب مالت یا بروسلوز یک بیماری میکروبی واگیردار مشترک بین انسان و دام است که از گاو، گوسفند و یا بزهای آلوده و عفونی شده، به انسان انتقال می‌یابد. این‌ بیماری‌ در تمام‌ فصول‌ سال ‌وجود دارد، اما در بهار یعنی ‌زمان‌ زایش‌ و شیردهی‌ دام‌ها بیشتردیده‌ می‌شود بیماری تب مالت از سالیان قبل به صورت بومی در ایران وجود داشته و هر ساله موجب ابتلاء تعداد زیادی از انسانها و متعاقب آن ناتوانی افراد می گردد. همچنین در اثر ابتلاء دام ها باعث سقط جنین، کاهش وزن، کم شدن شیر و منع فروش و صادرات دام گشته و صدمات اقتصادی هنگفتی را به دنبال دارد.
ثابت ترین علامت تب می باشد که بین ۵/۳۷ تا ۴۰ درجه متغیر بوده و می تواند با احساس سرما یا لرز تکان دهنده همراه باشد. دردهای منتشر بدن، سر درد، تعریق شدید بویژه شب ها، ضعف و خستگی، بی اشتهایی، لاغری و افسردگی، بزرگ شدن کبد، طحال از سایر علائم تب مالت می باشد.
در نوع مزمن، علایم زیر تدریجا ظاهر می‌شوند: خستگی، درد عضلانی، کمردرد، یبوست، کاهش وزن.
تب مالت یک بیماری مشترک انسان و دام است بنابراین کسانی که با دام سروکار دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند مثل کشاورزان، قصابان، دامپزشکان، دامداران، زنان دامدار که شیر می دوشند و کسانی که به مناطق آلوده مسافرت می کنند.
در صورتی که فردی علائم تب مالت را داشته باشد باید حتما به پزشکی مراجعه نماید، لازم نیست بیمار از دیگران جدا شود. ولی باید اطرافیان او نیز از نظر ابتلا به تب مالت مورد بررسی قرار گیرند.
راههای سرایت بیماری:
۱- عامل این بیماری می تواند از راه دستگاه گوارش، تنفس و همینطور از راه جلدی به بدن انسان وارد شود.
۲- راههای انتقال بیماری:
مصرف شیر خام و فراورده های لبنی آلوده خصوصا پنیر تازه، سر شیر و بستنی خامه دار و آغوز
۳- آلوده بودن ظروف مورد استفاده در حین شیر دوشی
۴- تماس مستقیم با بافت های آلوده دامی مثلا حین کمک در زایمان دام مبتلا و یا تماس با پوست و مواد دفعی دام های مبتلا
۵- تنفس گرد و غبار موجود در هوای طویله و اصطبل
دام ها و یا آزمایشگاه ها
پیشگیری
• در صورت عدم دسترسی به شیر پاستوریزه قبل از مصرف آنرا به مدت ۵ دقیقه جوشانده (درحالت حرارت جوش) و در حین جوشاندن مرتب به هم بزنید تا تمام شیر حرارت لازم را ببیند.
• از مصرف خامه و بستنی غیر پاستوریزه خودداری نمائید.
• پنیر تازه و بی نمک قبل از مصرف به مدت ۳ ماه در آب نمک قرار دهید تا در صورت آلودگی، میکروب بیماری از بین برود.
• قبل از دوشیدن شیر از دام حتما پستان دام و اطراف آن را با آب و صابون به خوبی بشوئید.
• ظروف مخصوص شیر دوشیدن را قبل از استفاده با دقت کامل شستشو دهید.
•شیر دامی را که جدیداً سقط جنین داشته مصرف نکنید.
•از تماس مستقیم با بافت های آلوده حیوان خودداری نمائید. بویژه ترشحات دستگاه ادراری، تناسلی و دهان
•دام تلف شده، سقط شده و ترشحات رحمی دام های آلوده را سوزانیده یا به مقدار کافی بر روی آنها مواد ضدعفونی کننده ریخته به طور بهداشتی دفن نمائید.
•در صورت لزوم تماس با ترشحات رحمی و دام تلف شده سعی شود از دستکش استفاده گردد.
•دام ها باید برعلیه تب مالت واکسینه شوند.
•در موقع نظافت اصطبل یا طویله ، دهان و بینی را با پارچه تمیزی(ترجیحاً ماسک مناسب) بپوشانید.
شکوفه دوستوندی – کارشناس بهداشت عمومی
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

8 + 2 =

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>