اعتماد به نفس به معناست که یک نفر به توان و توانمندیهای خودش باور و اعتماد داشته باشد.اعتماد به نفس یعنی اینکه انسان خودش را عمیقاً ارزشمند و توانمند بداند و فرد در خود احساس کارآمدی کند و در موقعیتهای مختلف بتواند توانمندیهای خود را به کار بگیرد. در حالی که عدم اعتماد به نفس نوعی ترس از شکست را در فرد ایجاد میکند و احتمال دست یابی به موفقیتها را تا حد زیادی کاهش میدهد.عدم اعتماد به نفس و تصویر ناخوشایند در مورد ظاهر و سایر ویژگیهای فردی، در بسیاری از موارد منجر به اختلالهای رفتاری در دانش آموزان میشود و آینده آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. اعتماد به نفس پایین باعث از بین رفتن بسیاری از فرصتهای فرد برای شکوفایی استعدادهایش میشود.داشتن اعتماد به نفس یا افزایش اعتماد به نفس برای رسیدن به موفقیت، ضروری و لازم می باشد. کسانی که اعتماد به نفس بالایی دارند نسبت به خود احساس بهتری داشته و از قابلیت ها و مهارت هایشان بهتر استفاده می کنند.
اعتماد به نفس باعث میشود که انسـان برای رسیدن به هدفی كه عزم آن را دارد، از موانع راه و شكسـت هـای احتمـالی كـه ممكـن است در بین راه دامنگیر او شود، هراسی نداشته و تسلیم نشود و چون توانسـتن را بـاور دارد حتماً به هدف خویش نائل خواهد شد ؛ بنابراین شك و تردید بـه خـود راه نـدادن و تسـلیم نشدن در برابر سختیها، انسان را موانع و شكستها به قلههای موفقیت خواهد رسـاند.
برای افزایش اعتماد به نفس راههای مختلف وجود دارد اولین را مراجعه به یک مشاوره روانشناسی و استفاده از خدمات روان درمانی میباشد. اما میتوان از راهکارهای عمومی ذیل والدین برای افزایش اعتماد به نفس فرزند خود استفاده نمایند:
1) بدون توجه به نتیجه از تلاش های فرزندتان قدردانی کنید.
هنگامی که فرزندتان برای کاری تلاش میکند، برای مثال زمانی که برای امتحانی سخت درس میخواند، فارغ از این که چه نتیجهای در آن امتحان میگیرد از تلاشهایی که انجام داده قدردانی کنید.
2) به فرزندتان مهارت جرات ورزی را آموزش دهید.برای آن که فرزندتان این مهارتها را داشته باشد، باید به او آموزش بدهید و در موقعیتهای مختلف به او فرصت بدهید تا بتواند جرات مندانه خودش را بروز بدهد. استفاده از کلاسهای آموزشی، کارگاههای مهارت آموزی و جلسات مشاوره فردی نیز در پرورش مهارتهای زندگی تاثیر بسیار زیادی خواهند داشت.
3)برای افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان الگوی آن ها باشید
فرزندانتان بیشتر اعتماد به نفس خود را، از رفتارهای شما الگو برداری میکنند. اگر شما دائما از شرایط خود ناراضی باشید و همیشه از خود بد بگویید، ناآگاهانه به فرزندانتان میآموزید که آنها نیز این گونه رفتار کنند.
4)برای افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان میتوانید از کمک متخصصان استفاده کنید
در برخی موارد ممکن است عدم اعتماد به نفس نوجوان ناشی از مشکلاتی نظیر افسردگی یا تجربه رویدادهای ناخوشایند در گذشته باشد. در این شرایط مراجعه به یک متخصص در حیطه سلامت روان نظیر روانشناس به او کمک میکند تا به بینش درست تری در مورد خود دست یابد.
5) از شکست ها فاجعه نسازید.
تلاش کنید به فرزندتان نشان دهید که موفقیتها بدون تجربه شکست و زمین خوردن معنایی ندارند و هر انسانی باید خود را برای روزهای سخت نیز آماده کند. همچنین نوجوان باید بداند که هیچ انسانی کامل نیست و هر انسانی در زندگی خود بارها و بارها ممکن است با شکست روبهرو شود.